Το δέρμα μας παρουσιάζει πολλών διαφορετικών ειδών σημάδια. Άλλα από αυτά υπάρχουν κατά την γέννηση και άλλα εμφανίζονται σταδικά με τα χρόνια. Τα περισσότερα είναι αβλαβή (καλοήθη), λίγα όμως είναι επικίνδυνα και θέλουν ιατρική υποστήριξη. Υπάρχει μια εξέταση του δέρματος με ένα ειδικό μηχάνημα, το λεγόμενο δερματοσκόπιο. Αυτό στα χέρια του έμπειρου δερματολόγου μετατρέπεται σε ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να διακρίνει εάν ένα σημάδι του δέρματος είναι επικίνδυνο ή όχι. Η δερματοσκόπηση λοιπόν είναι ένα σύγχρονο διαγνωστικό όπλο στα χέρια του γιατρού που έχει εξελιγχθεί τεχνολογικά τα τελευταία χρόνια (ψηφιακή δερματοσκόπηση).
Τα συχνότερα σημάδια πάνω στο δέρμα ειναι οι ελιές ή αλλιώς σπίλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών παρουσιάζονται μετά την γέννηση και σταματούν να εμφανίζονται καινούργια μετά την ηλικία των 50 ετών. Οι σπίλοι έχουν συνήθως λίγα χιλιοστά διάμετρο, είναι ομαλές στο χρώμα και στο σχήμα. Μπορεί να ποικίλουν στο χρώμα από ανοικτό έως σκούρο καφέ. Κατά την περιόδο του καλοκαιριού ή της εγκυμοσύνης μπορεί να σκουράινουν. Όταν μια ελιά πού ήδη έχουμε, παρατηρήσουμε ότι αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα ή αιμορραγεί θα πρέπει να συμβουλευτούμε άμεσα τον δερματολόγο.
Αυτό γίνεται γιατί μπορεί να είναι ένας ύπουλος καρκίνος του δέρματος που ονομάζεται μελάνωμα. Αυτός μοιάζει σαν ελιά, δεν ενοχλεί το άτομο, αλλά είναι πολύ επικίνδυνος αφού μπορεί να σκοτώσει τον άνθρωπο, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το μελάνωμα εμφανίζεται πιο συχνά σε ανοιχτόχρωμα άτομα, σε άτομα που εκτείθενται πολλές ώρες στον ήλιο και σε αυτά που έχουν οικογενειακή προδιάθεση. Ένας άνθρωπος που έχει πάνω από 100 ελιές έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει μελάνωμα.
Ένα άλλο πολύ κοινό σημάδι είναι το αιμαγγείωμα.Είναι συνήθως σαν μικρές ελιές με ζωηρό κόκκινο χρώμα. Κάποια από αυτά παρουσιάζονται σε βρεφική ηλικία, έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και ανησυχούν τους γονείς. Μια δερματολογική εκτίμηση θα έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει. Τα περισσότερα όμως αιμαγγειώματα βγαίνουν σε μεγάλη ηλικία και είναι σχεδόν πάντοτε άκακα.
Υπάρχουν κάποιες βλάβες στο δέρμα μας που εμφανίζονται σε μεγάλη ηλικία, είναι σκουρόχρωμες και μοιάζουν "κολλημένες" στο δέρμα. Πολλές φορές μάλιστα ξεκολλούν από μόνες τους. Ονομάζονται σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις και είναι χωρίς σημασία.
Υπάρχουν ακόμα αθώες βλάβες που κρέμονται σαν μικρές "ελίτσες" και ανευρίσκονται σε περιοχές πτυχώσεων. Είναι τα λεγόμενα θηλώματα ή ακροχόρδονες. Δεν ενέχουν κάποιο κίνδυνο και αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους.
Ο έλεγχος του δέρματος ξεκινά από το ίδιο το άτομο. Κάθε άτομο θα πρέπει να παρατηρεί το δέρμα του και οποιαδήποτε διαφορά διαπιστώνει θα πρέπει να την αναφέρει στον δερματολόγο του. Ο γιατρός με την σειρά του θα πρέπει να κάνει σχολαστικά περιοδικό έλεγχο όλου του σώματος.