Ο ρόλος της διατροφής στην Ακμή

Ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση της ακμής υπήρξε για χρόνια διφορούμενος, Αρχικά ενοχοποιήθηκαν πλήθος τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, το χοιρινό, το αυγό, η τομάτα. Αργότερα, μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως συσχέτιση των τροφών με την επιδείνωση της ακμής. Αυτή ήταν η κρατούσα άποψη μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Το τελευταίο διάστημα όμως νεότερα δεδομένα ήρθαν τα ανατρέψουν πάλι το σκηνικό.

Οι σύγχρονες απόψεις όσο αφορούν την ακμή ενοχοποιούν το γάλα και τις τροφές που ανεβάζουν πολύ το γλυκαιμικό φορτίο. Είναι γνωστό ότι οι «ανδρικές» ορμόνες, τα ανδρογόνα προκαλούν ακμή. Για παράδειγμα αθλητές που παίρνουν κορτικοειδή αναβολικά παρουσιάζουν εκσεσημασμένη ακμή. Παράλληλα αθλητές «bodybuilding» που παίρνουν συμπληρώματα διατροφής παραγώγων του γάλακτος εμφανίζουν και αυτοί επιδείνωση της ακμής.

Φαίνεται λοιπόν ότι όντως το γάλα συσχετίζεται με την εμφάνιση της ακμής. Το γάλα περιέχει πλήθος ορμονών. Αυτό είναι λογικό εάν αναλογιστούμε ότι το γάλα είναι η μοναδική τροφή σίτισης του μικρού ζώου προκειμένου να μεγαλώσει. Το γάλα περιέχει πρωτεϊνες, υδατάνθακες, λίπη, ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες. Αρκετές από αυτές τις ορμόνες είναι πρόδρομα μόρια της διϋδροξυ-τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που ανήκει στις γενεσιουργές αιτίες της ακμής. Όταν κάποιος πίνει γάλα, λαμβάνει αυτές τις ορμόνες και ο οργανισμός τις μετατρέπει σε δραστικά μόρια στους αδένες που παράγουν το σμήγμα. Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι το σημείο του σώματος που δημιουργείται η ακμή.

Το γάλα όμως περιέχει και μια αυξητική ορμόνη, την ινσουλινομιμητική αυξητική ορμόνη (Insulin like Growth Factor). Αυξημένη ποσότητα του παράγοντα συσχετίζεται με εμφάνιση ακμής. Η ορμόνη αυτή δρα άμεσα στον σμηγματογόνο αδένα προάγοντας την φλεγμονή και έμμεσα αυξάνοντας την δράση των ανδρογόνων.

Από την άλλη πλευρά, το γάλα χαρακτηρίζεται από υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Περιέχει υδατάνθρακες, όπως λακτόζη και καζεϊνη που κατά την πέψη προκαλούν υπεργλυκαιμία και αυξημένη έκκριση ινσουλίνης. Αυτή με την σειρά της διεγείρει την δράση των ανδρογόνων ορμονών στην ακμή.

Συμπερασματικά, οι διατροφικές συνήθειες στον δυτικό κόσμο περιλαμβάνουν τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού φορτίου και γαλακτοκομικά. Ένας ενδεχόμενος περιορισμός αυτών των τροφών θα μπορούσε να δράσει ευεργετικά στην εμφάνιση της ακμής. Παρόλα αυτά, επειδή τέτοιες διατροφικές συνήθειες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας στον σύγχρονο κόσμο θα πρέπει οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο να γίνει με μεγάλη περίσκεψη.

Θεοδόσιος Αλέστας - Αφροδισιολόγος / Δερματολόγος Αθήνα
© 2024 - All Rights Reserved.