Η χρήση του PRP στο δέρμα

     Όταν αναφερόμαστε στο PRP στην ιατρική εννοούμε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma). Αυτό παράγεται μετά απο κατάλληλη επεξεργασία του ίδιου του αίματος μας. Το αίμα του ανθρώπου είναι σε υγρή μορφή και περιέχει μέσα του κύτταρα όπως ειναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Στην τελική επεξεργασία του PRP παίρνουμε ένα υγρό (πλάσμα) που περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά συμπυκνωμενα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια περιέχουν φυσικούς αυξητικούς παράγοντες, δηλαδή φυσικές ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν στην επούλωση πληγών, στην ανάπλαση του δέρματος, στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

     Το PRP φαίνεται οτι βοηθά σε αρκετές περιπτώσεις δερματικών παθήσεων. Δερματικά έλκη που οφείλονται σε αγγειακη ανεπάρκεια, σε κατάκλιση, σε σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να βελτιωθούν μετά από τοπική εφαρμογή γέλης ή ενέσιμης μορφής PRP.  Θερμικά εγκαύματα, χειρουργικά τραύματα, μετατραυματικές ουλές είναι ενδείξεις τοπικής εφαρμογής του PRP. Το PRP έχει θέση στην θεραπεία της ανδρογενετικου τύπου αλωπεκίας δηλαδή  της κοινής φαλάκρας. Έχουμε διέγερση της ανάπτυξης νέων τριχών και ενεργοποίηση των αδρανών τριχοθυλακίων. Επίσης το PRP βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος. Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπλαση της επιδερμίδας, στην βελτίωση των ρυτίδων, στη μείωση της μελάγχρωσης και της φωτογήρανσης.

    Oι εφαρμογές με PRP δεν αποτελούν πανάκεια. Είναι όμως μια φυσική, μη επεμβατική μέθοδος, απολύτως ασφαλής. Ο ασθενής χρησιμοποιεί το ίδιο του το βιολογικό υλικό μηδενίζοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

Θεοδόσιος Αλέστας - Αφροδισιολόγος / Δερματολόγος Αθήνα
© 2024 - All Rights Reserved.