Η τριχόπτωση στο παιδί

     Η απώλεια τριχών στην παιδική ηλικία είναι μία κατάσταση που εγείρει την προσοχή των γονέων παρά του ίδιου του παιδιού. Οι παθήσεις που την προκαλούν δεν είναι απειλητικές για την ζωή του παιδιού, πλην όμως δημιουργούν ψυχολογική φόρτιση στο παιδί και τους γονείς του. Το πρόβλημα συνήθως εμφανίζεται κάποια στιγμή μετά την γέννηση του παιδιού παρά κατά την γέννηση του. Το τρίχωμα μπορεί να είναι διάχυτα αραιό ή να παρουσιάζει σε κάποιο μεμονωμένο σημείο αραίωση. Επίσης υπάρχουν καταστάσεις που μπορεί να αφήσουν ουλή και άρα μη επανεμφάνιση των τριχών.
     Όπως αναφέρθηκε παθολογική απώλεια μαλλιών στον πρώτο χρόνο ζωής είναι σπάνια. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν: α) συγγενείς παθήσεις που οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες, β) μεταβολικά νοσήματα, δηλαδή διαταραχές στην θρέψη του ατόμου. Βέβαια θα πρέπει να εξαιρέσουμε την παροδική απώλεια των μαλλιών που συμβαίνει στο βρέφος τους επόμενους μήνες από την γέννηση. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία χωρίς απολύτως καμία επίπτωση.
     Ο γιατρός γενικά θα πρέπει να ερευνήσει τόσο το ιατρικό ιστορικό του παιδιού όσο και των γονέων. Θα πρέπει να εξετάσει εάν υπάρχει πρόβλημα στην σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Κάποια πρόσφατη ψυχολογική ή σωματική ταλαιπωρία μπορεί να είναι το αίτιο. Πολλές φορές ο γιατρός θα ζητήσει να γίνουν κάποιες αιματολογικές ή μικροβιολογικές εξετάσεις, να πάρει δείγμα απο τα μαλλιά ή ακόμα να γίνει βιοψία δέρματος.
     Πρώτα θα πρέπει να αποκλειστεί οτι η τριχόπτωση είναι προκλητή από το ίδιο το άτομο. Υπάρχουν παιδιά που τραβούν μόνα τους τις τρίχες (τριχοτιλλομανία). Εδώ ψυχολογικοί και στρεσογόνοι παράγοντες πρέπει να διερευνηθούν. Κακές τεχνικές περιποίησης μαλλιών όπως σφικτός κότσος ειναι ενα πιθανό αίτιο όταν έχουμε απώλεια μαλλιών στο μπροστινό μέρος του τριχωτού. 
     Ένα συχνό αίτιο τριχόπτωσης ειναι η γυροειδής αλωπεκία. Μπορεί να ξεκινήσει ως μια μικρή άτριχη περιοχή και να εξελιχθεί σε εκτεταμένη τριχόπτωση. Θεωρείται αυτοάνοση κατάσταση και σχετίζεται με αλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η θυρεοειδίτιδα. Η εξέλιξη και η διάρκεια της νόσου δεν μπορεί να προβλεφθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κατάσταση ιάται απο μόνη της και άλλες που ειναι ανθεκτικές στην θεραπεία.
     Οι μυκητιάσεις του τριχωτού ειναι μια άλλη συχνή πάθηση στην παιδική ηλικία. Εδώ έχουμε μόλυνση των τριχών απο μύκητες. Η περιοχή του κεφαλιού που προσβάλλεται εκτός απο την απώλεια μαλλιών παρουσιάζει λέπια, ακόμη πύον ή κρούστες. Ειναι μια κατάσταση που εκτός ότι μπορεί να μολύνει άλλα άτομα μπορεί να οδηγήσει σε οριστική απώλεια μαλλιών. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της απο τον δερματολόγο οδηγεί σε πλήρη ίαση.

 

Θεοδόσιος Αλέστας - Αφροδισιολόγος / Δερματολόγος Αθήνα
© 2024 - All Rights Reserved.