Η σημασία του ρούχου στην προστασία από τον ήλιο

     Ζούμε σε μία χώρα που λούζεται στο φως. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο έχει ως συνέπεια την σωρευτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα μας.  Η ακτινοβολία διεισδύει στην επιδερμίδα προκαλώντας τοπικά αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος, συμπεριλαμβανόμενου και του γενετικού υλικού. Ο οργανισμός μας προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αποκαταστήσει αυτές τις βλάβες και κατά κανόνα τα καταφέρνει. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, αλλεργία, πρόωρη γήρανση του δέρματος αλλά και ανάπτυξη δερματικού καρκίνου.

     Τα ρούχα αποτελούν το βασικότερο μέσο προστασίας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μας προστατεύουν όλα τα ρούχα το ίδιο. Είναι αυτονόητο ότι τα μακρυά ρούχα παρέχουν καλύτερη προστασία αφού καλύπτουν ευρύτερες περιοχές του σώματος. Παρόμοια ένα πλατύγυρο καπέλο είναι προτιμότερο από καπέλα τύπου jockey. Σημαντικότερο ρόλο σε ένα ρούχο παίζει η πυκνότητα της ύφανσης. Όσο πιο πυκνή είναι η πλέξη τόσο δυσκολεύονται οι ακτίνες του ήλιου να περάσουν ανάμεσα στις ίνες του ρούχου. Ένας άλλος παράγοντας είναι η ποιότητα της ίνας. Συνθετικές ίνες από πολυεστέρα, λύκρα, νάιλον ή ακρυλικό υπερέχουν των φυσικών ινών όπως βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι.

     Επίσης το χρώμα του ενδύματος διαφοροποιεί την προστασία. Τα έντονα χρώματα είναι καλύτερα των απαλών. Τα σκουρόχρωμα πάλι απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία από τα ανοιχτόχρωμα.

      Ένας απλός τρόπος να ξεχωρίσει κάποιος πόσο κατάλληλος είναι ο ρουχισμός που φορά είναι να στρέψει το ένδυμα προς τις ακτίνες του ήλιου και να διαπιστώσει πόσο εύκολα αυτές το διαπερνούν. Βέβαια αυτό δεν είναι απολύτως σωστό μια και οι υπεριώδεις ακτινοβολίες δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι.

     Ο καλύτερος τρόπος σύγκρισης του ρουχισμού είναι ο δείκτης UPF (ultraviolet protection factor) που αναγράφουν κάποια ρούχα στην ετικέτα. Tι σημαίνει όμως αριθμητικά αυτός ο δείκτης; Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ρούχο με δείκτη προστασίας UPF50. Το ρούχο αυτό αφήνει να διαπεράσει μόνο το 1/50 της ακτινοβόλιας προς το δέρμα. Ένα ρούχο με δείκτη άνω του 30 θεωρείται ερπακέστατα προστατευτικό.

www.skincancer.org

Θεοδόσιος Αλέστας - Αφροδισιολόγος / Δερματολόγος Αθήνα
© 2024 - All Rights Reserved.