Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Η εμφάνιση κάποιας βλάβης στο δέρμα των εξωτερικών γεννητικών οργάνων ενδέχεται να σχετίζεται με αφροδίσιο νόσημα. Ονομάζουμε αφροδίσια τα νοσήματα που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Κίνδυνος μόλυνσης δεν αντιμετωπίζουμε μόνο μετά από κολπικό αλλά και μετά από στοματικό ή πρωκτικό έρωτα. Tα νοσήματα αυτά προσβάλουν όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Ανάλογα με το είδος της μόλυνσης υπάρχει ποικιλία στην εμφάνιση των βλαβών. Θα αναφέρουμε σύντομα τις συχνότερες παθήσεις και τις εκδηλώσεις που τις συνοδεύουν. Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι η καταπολέμηση των αφροδισίων νοσημάτων αφορά άμεσα την καλή κατάσταση της υγείας και της σεξουαλικής ζωής μας, χωρίς να παραβλέπουμε και το δημόσιο συμφέρον.

Σύφιλη
Κάποια άτομα μπορεί να παρουσιάσουν στο γεννητικό μόριο ένα ή πολλά έλκη.  Η ύπαρξη  βαθειάς πληγής στο δέρμα ονομάζεται έλκος. Η ξαφνική εμφάνιση ενός έλκους θα πρέπει να μας ανησυχήσει γιατί πολλές φορές οφείλεται σε μεταδοτικό νόσημα. Η σύφιλη και ο απλός έρπητας είναι τα συνηθέστερα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοσο νόσημα, ενώ συχνή είναι παρουσία τους μετά από τραυματισμό στην περιοχή κατά την σεξουαλική πράξη.

Η εμφάνιση ερυθήματος (κοκκινίλας) και φαγούρας στην περιοχή είναι συχνή σε μόλυνση από μύκητες. Μυκητίαση

Μία άλλη εμφάνιση αφροδίσιου νοσήματος είναι η ύπαρξη πυώδους ή ορώδους εκρίμματος από την ουρήθρα ή ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο. Το έκριμμα μπορεί να είναι δύσοσμο και να εκκρέει αυτόματα ή μετά από μάλαξη του πέους. Επίσης συχνά είναι οι δυσουρικές ενοχλήσεις, όπως πόνος και δυσκολία κατά την ούρηση. Όλα τα παραπάνω είναι εκδηλώσεις μιας ουρηθρίτιδας ή αιδιοκολπιτίδας που μπορεί να οφείλεται σε μικροργανισμούς όπως γονόκοκκο, χλαμύδια, τριχομόναδες, κλπ.

Ουρηθρίτιδα
Η παρουσία βλαβών επίπεδων ή σε μορφή κουνουπιδιού που έχουν την  τάση να πολλαπλασιάζονται με τον καιρό σχετίζεται με την παρουσία οξυτενών κονδυλωμάτων. Οφείλονται σε μόλυνση από ιούς και θέλει ιδιαίτερη προσοχή λόγω των υποτροπών και του ενδεχόμενου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Οξυτενή κονδυλώματαΟξυτενή κονδυλώματα
Η μολυσματική τέρμινθος είναι άλλο ένα νόσημα που μεταδίδεται και σεξουαλικά. Εμφανίζονται επιπεδωμένα (ομφαλωτά) "σπυράκια" που με τον καιρό αυξάνουν σε αριθμό. Βεβαίως στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ανήκουν οι ιογενείς ηπατίτιδες (B, C, D) και το AIDS. Μολυσματική τέρμινθος

Να τονίσουμε ότι η σεξουαλική μόλυνση του ατόμου δεν είναι υπόθεση του ενός ερωτικού συντρόφου. Θα πρέπει να εξεταστεί το ζευγάρι και να κάνουν παράλληλα θεραπεία και οι δύο σύντροφοι. Ειδάλλως το πρόβλημα θα παραμένει με συνέπεια να επαναμολυνθούν και οι δύο τελικά σύντροφοι. Επίσης έχει βρεθεί ότι εάν ένα άτομο παρουσίαζει συχνά ένα αφροδίσιο νόσημα, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθεί και από ένα δεύτερο νόσημα στην ίδια περιοχή. Γενικά όσο περισσότερους συντρόφους αλλάζει κανείς και λιγότερες προφυλάξεις λαμβάνει, τόσο αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιο μεταδοτικό νόσημα. Επίσης να αναφέρουμε ότι η μη θεραπεία των μολύνσεων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες χρόνιες λοιμώξεις της πυέλου και σημαντικές επιπλοκές όπως η έκτοπη κύηση και η υπογονιμότητα στις γυναίκες. Αντίστοιχα στον άνδρα μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή στα εσωτερικά γεννητικά όργανα, όπως επιδιδυμίτιδα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγουμε τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι εάν όχι η αποχή από το σεξ, τουλάχιστον η διατήρηση σταθερού ερωτικού συντρόφου, που ελέγχεται συχνά. Η γνώση του προηγούμενου ιστορικού του παρτενέρ, αλλά και η χρήση προφυλακτικού βοηθά στη μείωση των μολύνσεων. Τέλος ο εμβολιασμός κατά των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων και της ηπατίτιδας Β παρέχει επιπλέον προστασία.

Επόμενο Άρθρο

Θεοδόσιος Αλέστας - Αφροδισιολόγος / Δερματολόγος Αθήνα
© 2024 - All Rights Reserved.