Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και συχνότερα κρούσματα τσιμπημάτων από κοριούς. Ανευρίσκονται συχνότερα σε ξενοδοχεία, στρατώνες, καταφύγια αλλά και σε παλιά διαμερίσματα. Οι κοριοί είναι άπτερα έντομα που τρέφονται με αίμα. Είναι οικόσιτα παράσιτα και ζουν κυρίως σε κρεβάτια, στρώματα, καναπέδες. Εισέρχονται στο σπίτι με τη μεταφορά μεταχειρισμένων επίπλων, αποσκευών και σκεπασμάτων, αλλά και από διαμέρισμα σε διαμέρισμα μέσω διαφόρων οπών και χαραμάδων.
Είναι μικρά σε μέγεθος αλλά ορατά με γυμνό μάτι (≈ 0,5 cm). Οι κοριοί βγαίνουν από τις κρυψώνες τους για αναζήτηση τροφής τις βραδυνές ώρες. Προσεγγίζουν τον άνθρωπο μέσω της θερμότητας και του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει. Η απομύζηση του αίματος κρατά πέντε λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρεται στο καταφύγιο του. Το τσίμπημα του εντόμου δεν γίνεται αρχικά αντιληπτό. Περνούν λεπτά έως και μέρες για να αισθανθεί ο ασθενής την φαγούρα και να δει το εξάνθημα. Το εξάνθημα που προκαλούν μοιάζει με αυτό του κουνουπιού, μόνο που διαρκεί περισσότερο διάστημα. Το παράσιτο συνηθίζει να τσιμπά σε σειρά. Βλέπουμε δηλαδή να σχηματίζεται στο δέρμα μια νοητή γραμμή απο τσιμπήματα. Οι κοριοί τρέφονται κάθε 5-10 μέρες. Μπορούν όμως να αντέξουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες πέφτοντας σε κατάσταση νάρκης.
Οι κοριοί δεν έχει βρεθεί να μεταφέρουν ασθένειες στους ανθρώπους. Μπορεί όμως να προκαλέσουν δερματική αλλεργική αντίδραση. Το εξάνθημα υποχωρεί μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Τα φάρμακα που χορηγεί ο ιατρός είναι για την ανακούφηση από τα συμπτώματα. Όταν υπάρχουν υπόνοιες για δράση κοριών θα πρέπει να ελέγχουμε σχολαστικά για τα παράσιτα και τα αυγά τους. Κρύβονται σε ρωγμές και σχισμές, όπως σχισμένες ταπετσαρίες, στις ραφές υφασμάτων, σε ντουλάπια, σε συρτάρια γραφείων, σε σουμιέδες στρωμάτων και σε σανίδες κρεβατιών. Θα πρέπει να πετούμε τα μολυσμένα στρώματα· να πλένουμε και να σιδερώνουμε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες· να βάζουμε παρασιτοκτόνο στις ξύλινες χαραμάδες ή να καλούμε ειδικά συνεργεία απεντόμωσης.