Πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά των παιδιών μας;

     Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πόσο συχνά πρέπει να λούζουν τα μαλλιά των παιδιών τους. Η συχνότητα του πλυσίματος εξαρτάται βασικά από 3 παράγοντες: τον τύπο της τρίχας, την ηλικία και τις δραστηριότητες του παιδιού.

     Όταν το τριχωτό του παιδιού είναι λιπαρό, το λούσιμο πρέπει να είναι συχνότερο. Αντίθετα θαμπά ή ξερά μαλλιά λούζονται αραιότερα. Γενικά το σαμπουάν μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά ή μέρα παρ’ ημέρα σε παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών. Σε αυτήν την ηλικία το μαλλί αρχίζει να γίνεται πιο λιπαρό. Οι αυξημένες αθλητικές δραστηριότητες αυξάνουν επίσης την ανάγκη για συχνότερο πλύσιμο. Επιπλέον η ενασχόληση με το κολύμπι απαιτεί την χρήση κάποιου μαλακτικού. Παιδιά μικρότερα των 12 χρόνων πρέπει να λούζονται 1-2 φορές εβδομαδιαία. Ένα λούσιμο κάθε 7-10 μέρες αρκεί για άτομα με ξηρές και θαμπές τρίχες. Το ίδιο ισχύει για παιδιά με κατσαρά μαλλιά ή κοτσίδες. 

     Βέβαια η συχνότητα λουσίματος εξατομικεύεται. Έτσι εάν διαπιστώσουμε ότι παρόλο τα λουσίματα το μαλλί παραμένει λιπαρό, αυξάνουμε κατά μια φορά το λούσιμο εβδομαδιαία. Το αντίστροφο γίνεται σε υπερβολικό πλύσιμο των μαλλιών. Όταν τα βλέπουμε ξερά ή θαμπά μειώνουμε σταδιακά τις φορές που τα πλένουμε εβδομαδιαία μέχρι να δούμε την επιθυμητή βελτίωση. Τέλος οι κλιματικές συνθήκες παίζουν έναν ρόλο. Στα υγρά κλίματα θα χρειαστεί συχνότερα λούσιμο.

Πηγή: aad.org

Θεοδόσιος Αλέστας - Αφροδισιολόγος / Δερματολόγος Αθήνα
© 2024 - All Rights Reserved.