Εύθρυπτα νύχια (νύχια που σπάνε εύκολα)

     Νύχια που σπάνε εύκολα στις άκρες ή ξεφλουδίζουν είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες. Σπάνια τα αιτία είναι παθολογικά όπως δερματικές παθήσεις ή έλλειψη βιταμινών. Συχνότερη από αυτές είναι η ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό. Όταν το αίτιο ειναι εσωτερικό τότε όλα τα νύχια ποδιών και χεριών έχουν πρόβλημα. Αντίθετα όταν μερικά μόνο νύχια των χεριών ή των ποδιών πάσχουν, τότε ένας εξωτερικός παράγοντας ευθύνεται. 
     Αυτό που κάνει τα νύχια εύθρυπτα είναι οι διαταραχές στην δομή (κατασκευή) των νυχιών και η περιεκτικότητά τους σε νερό. Έτσι μπορεί να είναι είτε ξηρά και εύθρυπτα,  είτε μαλακά και εύθρυπτα. Η χρήση ισχυρών καθαριστικών ή διαλυτικών μέσων για το σπίτι καταστρέφει τα νύχια. Άτομα που έρχονται επαγγελματικά σε επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες όπως κομμώτριες, αισθητικοί, βαφείς, οικοδόμοι υποφέρουν συχνότερα. Επίσης το ξέβαμμα των νυχιών με ασετόν είναι ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας. Η άσκοπη χρήση της λίμας, η απομάκρυνση του επωνυχίου (πετσάκια), τα πρόσθετα νύχια αποτελούν άλλα αίτια ευθυπτρότητας. Ο συχνότερος παράγοντας όμως είναι η συχνή εμβάπτιση των νυχιών στο νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη οτι ο τραυματισμός των νυχιών κατά την άθληση, την πληκτρολόγηση, τα κάνει πιο ευάλωτα. Τέλος τα γεροντικά νύχια είναι ευκολότερο να σπάσουν. 

     Η κατάλληλη συμβουλή του δερματολόγου και η τήρηση των οδηγιών από τον πάσχοντα βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θεοδόσιος Αλέστας - Αφροδισιολόγος / Δερματολόγος Αθήνα
© 2024 - All Rights Reserved.